Новини

УЄФА розробляє окрему ліцензію для футбольних тренерів з фізпідготовки

УЄФА розробляє окрему ліцензію для футбольних тренерів з фізпідготовки

УЄФА розробляє окрему ліцензію для футбольних тренерів з фізпідготовки

     Черговий семінар з обміну досвідом у різних напрямках тренерської освіти у рамках програми УЄФА Share, що відбувся на базі Ірландської асоціації футболу минулого тижня, був присвячений темі фізичної підготовки у футболі як окремого напрямку, що наразі знаходиться у фазі активного розвитку в Європі. Українська делегація у складі керівника Центру ліцензування та тренера з фізпідготовки національної чоловічої збірної України приєдналася до роботи заходу разом з представниками Бельгії, Болгарії, Ірландії, Північної Ірландії, Угорщини та Чехії.

     За підсумками обговорення досвіду та динаміки розвитку напрямку фізпідготовки на різних рівнях роботи як зі збірними командами, так і на клубному рівні, в усіх країнах-учасницях, представники УЄФА підтвердили намір запровадження спеціальної навчальної програми “Fitness for Football”. Над розробкою програми вже працює міжнародна експертна група, орієнтовний запуск відповідного курсу запланований на 2023 рік. Відповідно до цього, має увійти у перелік вимог і обов’язкове ліцензування тренерів з фізичної підготовки, які працюють у професіональному футболі.

     На семінарі представники національних футбольних асоціацій країн-учасниць та координатори з УЄФА поділилися останніми тенденціями, що засвідчують – питання спеціалізованої, орієнтованої саме на футбол, фізичної підготовки є надзвичайно на часі, починаючи з рівня масового дитячого футболу, елітного дитячо-юнацького та дорослих-аматорів і завершуючи професіональними клубами та національними збірними. Важливою складовою цього напрямку на думку експертів з УЄФА є тема нутріціології, адаптована за рівнем складності до кожної з програм тренерської кваліфікації від ліцензії С до PRO.

     Надзвичайно актуальним тематичним блоком, також необхідним у кожній з програм, виокремили особливості роботи з дівочими та жіночими командами, з акцентом на врахування фізіологічних особливостей як під час організації тренувального процесу, так і під час планування навантажень та формування складу на матчі.

     Більшість країн-учасниць заходу мають розроблені національні курси з фізпідготовки для тренерів, доступні для студентів ліцензії B. Бельгія представила пілотну розробку відповідного курсу для рівня PRO.

     Нагадаємо, що в Україні пілотний курс розроблений на базі рівня ліцензії С, готовий до старту у січні-лютому 2022 року.